ניתוח גניקומסטיה, או ניתוח הקטנת חזה לגבר, מטפל במצב שגברים רבים מוצאים מציק - שדיים מוגדלים. מעבר לאי נוחות פיזית, גניקומסטיה יכולה להשפיע באופן משמעותי על ההערכההעצמית ועל האינטראקציות החברתיות. הליך זה מציע פתרון, שנועד לשחזר פרופיל חזה גברי יותר על ידי הסרת עודפי שומן ורקמת בלוטה.
גברים רבים שעברו את ניתוח גניקומסטיה מרגישים בטוחים ונוחים יותר עם איך שהם נראים. הם עשויים ליהנות מהיכולת לכפתר חולצה ללא פערים. או שהם עשויים להרגיש יותר מרוצים מהמראה שלהם בחולצת טריקו או בגד ים. עודף רקמת שד יכול גם לגרום לאי נוחות או כאב. לאחר ניתוח גניקומסטיה תוכל לקפוץ, לרוץ ולבצע פעילויות שקודם לא היה נוח לעשות אותן
מהי גניקומסטיה?
גניקומסטיה היא מילה רפואית שמקורה ביוונית ומשמעותה שדיים דומים לשדי נשים. המונח "גניקומסטיה" מתייחס ל"שד נשי בגוף גבר". תופעת שדיים מוגדלים אצל גברים מופיעה בכ-40% מהגברים מסיבות שונות. בעוד שמראהו הטיפוסי של חזה גברי מאופיין במראה שטוח המאפשר לשרירי החזה להתבלט, ישנם מקרים בהם מתרחשת צמיחת יתר של רקמת השד - רקמת שד צומחת מעבר למידה הרצויה.
הסיבות לניתוח גניקומסטיה
- לעיתים התופעה נגרמת על ידי אי-איזון ברמות הורמונים המיניים - בעיקר על ידי עליית האסטרוגן (הורמון הנשי) ביחס לטסטוסטרון (הורמון הגברי), שגורמת לשגשוג חריג של בלוטות חלב (לפעמים גם להפרשת חלב), דומה למה שקורה באופן טבעי אצל נשים. חוסר האיזון בגוף הוא הגורם העיקרי המביא לצמיחה של השדיים, כאשר ההורמונים הנשיים דומיננטיים יותר מההורמונים הזכריים.
- סיבה נוספת היא הצטברות שומן - "ליפומסטיה" - כתוצאה מהשמנת יתר. במקרה כזה, השדיים הם רק מקום נוסף בו מצטבר שומן, ובדרך כלל דיאטה יכולה לעזור.
חשוב לשים את האצבע על גבול ברור: לא כל שדיים מוגדלים הם אכן מקרה של גניקומסטיה. במקרים רבים השדיים המוגדלים נובעים מהשמנת יתר ובמקרים אלו, אין מדובר בגניקומסטיה.
- שינויים הורמונליים – לעתים בגיל ההתבגרות חלים שינויים יוצאי דופן . במקרים רבים בני נוער מייצרים הורמון נשי ברמות מוגברות מה שמביא לצמיחה מוגברת של השדיים. עם זאת כאשר מדובר בתופעה של גיל ההתבגרות, היא תחלוף מעצמה.
- טיפולים – טיפולים שונים ובעיקר טיפולים תרופתיים, טיפולים לטיפול בפרוסטטה, או תרופות המיועדות לשחמת הכבד ואחרות יכולות לגרום לשדיים מוגדלים אצל גברים.
- סטרואידים – צריכה של סטרואידים יכולה להביא את הנוטלים לפתח מראה מנופח אבל באותה מידה, להביא גם לצמיחה של השדיים.
- גיל המעבר – בגילאים מבוגרים יכולה להיות גניקומסטיה ואולם ברוב המקרים, מדובר במקרים מדומים ויותר מקרים הם למעשה תולדה של משקל עודף.
גניקומסטיה תוצאה של חוסר איזון הורמונלי
גניקומסטיה לא מעידה על מצב מסכן חיים, מכיוון שהגדילה לא סרטנית. התופעה קשורה בדרך כלל לשינויים הורמונליים. החזה הנשי גדל בגלל השינויים הורמונליים באסטרוגן וטסטוסטרון.
אצל גברים רמת הטסטוסטרון גבוהה יותר מהאסטרוגן ואצל נשים המצב הוא הפוך. שינויים הורמונליים לא תקינים אצל הגבר באים לידי ביטוי כאשר היחס משתנה והאסטרוגן עולה על הטסטוסטרון. בעקבות כך, רקמת השד גודלת. וכאשר יש בגוף רמות גבוהות של טסטוסטרון רקמת השד קטנה.
השינויים ההורמונליים האלה אצל הגבר ביחד לשני סוגי ההורמונים האלה, יכולים להתפתח בעקבות תופעות לוואי מתרופות מסויימות, אנטיביוטיקה, בעיות לב או נטילת סטרואידים או קנאביס.
שינויים הורמונליים טבעיים שמייצרים גניקוסמטיה
ההורמונים טסטוסטרון ואסטרוגן שולטים בתכונות המיניות. טסטוסטרון שולט בתכונות כמו מסת שריר ושיער גוף. אסטרוגן שולט בתכונות הכוללות את צמיחת השדיים. רמות אסטרוגן גבוהות מדי או שאינן מאוזנות עם רמות הטסטוסטרון עלולות לגרום לגניקומסטיה.
גניקומסטיה אצל תינוקות:
יותר ממחצית מהתינוקות הזכרים נולדים עם חזה מוגדל עקב השפעות האסטרוגן במהלך ההריון. רקמת השד הנפוחה חולפת בדרך כלל תוך 2 עד 3 שבועות לאחר הלידה.
גניקומסטיה במהלך גיל ההתבגרות:
גניקומסטיה הנגרמת על ידי שינויים הורמונליים במהלך ההתבגרות היא שכיחה במקצת. לרוב, רקמת השד הנפוחה נעלמת ללא טיפול תוך 6 חודשים עד שנתיים.
גניקומסטיה אצל מבוגרים:
כ-24% עד 65% מהגברים בגילאי 50 עד 80 מקבלים גניקומסטיה. אבל לרוב הגברים עם גניקומסטיה אין סימפטומים.
גברים שאינם מועמדים מתאימים לניתוח גניקומסטיה:
ניתוח הקטנת חזה לגבר אינו מתאים לגברים הסובלים מגניקומסטיה כתוצאה מאי איזון הורמונלי, נטילת תרופות מסוימות או מחלת כבד, וגם לא לגברים הסובלים מליפומסטיה עקב השמנת יתר.
צריכת אלכוהול מופרזת: גברים שצורכים כמויות גדולות של אלכוהול לא מתאימים לניתוח גניקומסטיה. אלכוהול עלול לגרום לגדילה של רקמת השד אצל גברים, ועל כן עלול להחמיר את המצב. מומלץ להפסיק את צריכת האלכוהול באופן משמעותי לפני הניתוח.
שימוש בסטרואידים אנבוליים: גברים המשתמשים בסטרואידים אנבוליים אינם מועמדים ראויים לניתוח גניקומסטיה. סטרואידים אנבוליים יכולים לגרום לגדילה של רקמת השד אצל גברים, ועל כן מחמירים את המצב. יש להפסיק את השימוש בסטרואידים אנבוליים לפני הניתוח.
מהי תופעת הפסאודוגניקומסטיה?
פסאודוגניקומסטיה היא מצב רפואי המתבטא בחזה מוגדל אצל גברים. אך לא כמו בגניקומסטיה, היא אינה נובעת מהתפתחות של רקמת שד אמיתית, אלא מריבוי של רקמת שומן באזור החזה. כתוצאה מכך הגדלת החזה אצל הגבר נראית יותר כמו "השמנה מקומית" באזור זה ופחות כמו התפתחות של שדיים נשיים.
הגורמים לפסאודוגניקומסטיה הם:
- השמנת יתר: הגורם הנפוץ ביותר לפסאודוגניקומסטיה הוא עודף משקל. כאשר גבר עולה במשקל, גם כמות השומן באזור החזה גדלה, מה שעלול להוביל להגדלת חזה לא פרופורציונלית.
- תת פעילות של בלוטת התריס: תת פעילות של בלוטת התריס יכולה להוביל להאטה בחילוף החומרים ולצבור שומן באזורים שונים בגוף, כולל באזור החזה.
- תופעות לוואי של תרופות: תרופות מסוימות, כמו תרופות אנטי-אנדרוגניות המשמשות לטיפול בסרטן הערמונית, יכולות לגרום להגדלת חזה אצל גברים.
- הפרעות הורמונליות: במקרים נדירים, פסאודוגניקומסטיה יכולה להיגרם מהפרעות הורמונליות, כמו תסמונת Klinefelter.
הסימפטומים של גניקומסטיה:
- כאבים בעיקר לנערים בגיל ההתבגרות
- רקמת שד נפוחה
- שדיים עדינים
- פטמות רגישות אפילו במגע עם הבגדים
- נפיחות
- כאב או רגישות יתר
- נוזל שיוצא מאחת הפטמות או שתיהן - הפרשת פטמות
- גוש בשד מוצק או קשה
- גומות על השד
בדיקות לזיהוי גניקומסטיה
- בדיקות דם
- ממוגרפיה - זהו צילום רנטגן של השד.
- סריקות טומוגרפיה ממוחשבת (CT) - סדרה של צילומי רנטגן שנלקחים מזוויות שונות.
- סריקות תהודה מגנטית (MRI) - בדיקת הדמיה זו משתמשת בשדה מגנטי ובגלי רדיו.
- אולטרסאונד אשכים - משתמש בגלי קול כדי ליצור תמונות של האשכים והרקמות שסביבם.
- ביופסיות רקמות - פיסת רקמה זעירה, אשר נבדקת במעבדה.
הנחיות חשובות לפני ניתוח גניקומסטיה:
- מעשנים צריכים להפסיק לעשן לפחות שבועיים לפני הניתוח ובמהלך ההחלמה. עישון מפחית את זרימת הדם לרקמות וגורם להפרעות בריפוי. הפסקת עישון תורמת להחלמה מהירה ותוצאות טובות יותר.
- יש להפסיק טיפול בנוגדי קרישה כשבועיים לפני הניתוח, בהתייעצות עם הרופא המטפל. נוגדי קרישה עלולים להגביר את הסיכון לדימום במהלך הניתוח. חשוב לתאם עם הרופא את מועד הפסקת הטיפול וחידושו לאחר הניתוח.
טכניקות שונות לניתוח גניקומסטיה
ניתן להשתמש בטכניקות שונות להקטנת חזה. ניתן לטפל בגניקומסטיה באמצעות שאיבת שומן, כריתה כירורגית (הסרת רקמה) או לפעמים גם וגם. במקרים בהם גנקומסטיה היא בעיקר תוצאה של עודף רקמת שומן, ניתן להשתמש בטכניקות שאיבת שומן בלבד.
שאיבת שומן כוללת חדירת נוזל לתוך הרקמה ולאחר מכן החדרת צינורית (צינור חלול דק) דרך חתך קטן. הקנולה מועברת קדימה ואחורה בתנועה מבוקרת כדי לשחרר את עודפי השומן, אשר מסירים לאחר מכן מהגוף על ידי שאיבה ואקום. גורמים כמו גיל האדם וגמישות העור הם שיקולים חשובים בעת ההחלטה האם שאיבת שומן בלבד תיתן תוצאות טובות.
כריתה (הסרה כירורגית) מומלצת כאשר יש להסיר רקמת שד בלוטית או עודפי עור כדי לתקן גניקומסטיה. הכריתה נחוצה אם יש להקטין את העטרה או אם יש צורך למקם מחדש את הפטמה על החזה. דפוסי החתך (חיתוך) משתנים בהתאם לתנאים הספציפיים ולהעדפת הרופא.
במידת האפשר, הרופא ינסה להסתיר את החתכים בתוך קמטי העור או בקצוות העטרה. בדרך כלל, רקמה מסויימת נשארת מאחורי הפטמה כדי למנוע חלולה לאחר הניתוח או עיוות 'סופגנייה'. רקמה שארית זו עשויה לצמוח מחדש בעתיד - למשל, אם נעשה שימוש חוזר בחומרים הגורמים לגניקומסטיה לאחר הניתוח.
כיצד מתבצע ניתוח גניקומסטיה לגבר?
ניתוח גניקומסטיה הוא ניתוח של הקטנת החזה הגברי באמצעות פתיחת פתח קטן בבית השחי ושאיבה של הרקמה העודפת. למעשה ניתוח זה אינו שונה במהותו מניתוח הקטנת חזה המתקיים עבור נשים רק שכאן נדרשת פרוצדורה ופעולה עדינות הרבה יותר בשל הפרופורציות השונות.
הניתוח מתבצע תחת הרדמה כללית או טשטוש עמוק, תלוי בהחלטת הרופא ובהתאם להיקפו של הניתוח. בזמן הניתוח עצמו הרופא מבצע מספר חתכים על פי התכנון מראש. כל חתך כזה מהווה פתח לשאיבה של שומן ורקמות עודפות. ניתוח רחב יותר המצריך כריתה של רקמת שד ממש יכלול גם חיתוכים אחרים, ביניהם החיתוך המתבצע בגבול התחתון שבין העטרה לעור החזה.
ניתוח גניקומסטיה הוא ניתוח קצר יחסית באורכו וגם ההחלמה ממנו היא מינימלית. החשוב ביותר הוא לבחור רופא בעל ניסיון, אמינות ומקצועיות כך שתוכלו להיות בטוחים כי אתם עושים את הבחירה הנכונה ביותר עבורכם.
על הרופא להיות בעל ניסיון בניתוח הספציפי עבור גברים כך שהוא יוכל להעניק את המענה האידאלי והמדויק עבור כל מטופל. משום שלכל מטופל יש את צורת החזה הייחודית לו, על הרופא להיות קשוב לצרכים הייחודיים של המטופל ולעשות כמיטב יכולתו על מנת להתאים את אופי הניתוח לצרכים ולציפיות של המטופל עצמו.
החלמה מניתוח גניקומסטיה
צפוי שתרגיש כאב חזק מאוד בימים הראשונים לאחר ניתוח גניקומסטיה. אי הנוחות והרגישות אמורים להשתפר תוך שבוע בערך. סביר להניח שתוכל לחזור לעבודה בעוד כשבועיים. בזמן שאתה בתקופת החלמה הימנע מלהרים או לשאת כל דבר כבד או להרים את הידיים מעל הראש. זכור כי ייתכן שלא תראה תוצאות כשלושה עד שישה לאחר הניתוח. לוקח זמן לרקמת השד שלך להחלים ולנפיחות פוחתת. התוצאות הן קבועות. אבל ייתכן שתצטרך יותר מניתוח אחד כדי לקבל את התוצאה הרצויה.
מיד לאחר הניתוח החתכים ייחבשו, החזה יעטף בתחבושת אלסטית או בחגורה אלסטית להפחתת נפיחות ותמיכה. במקרים מסוימים תוחדר צינורית ניקוז קטנה למשך 24 שעות. השלב הבא הוא שלב הסרת התפרים - זה קורה שבוע לאחר הניתוח. ישנה אפשרות שהמנתח יחליט על תפרים נמסים, שאין צורך להסיר באופן ידני.
*** מומלץ להמנע מכל פעילות מאומצת לתקופה של 4 - 6 שבועות. כמובן שאסור להרים חפצים כבדים. יש גם להזהר לא לשפשף את האיזור המנותח. תהליך ההחלמה מתקדם על פי הקצב האישי שלך. תלוי כמה אתה נצמד להוראות שאמורות לעזור לך להחלים במהירות וללא תופעות לוואי מיותרות.
התאוששות לאחר הניתוח
תקופת ההתאוששות לאחר ניתוח גניקומסטיה היא קריטית להשגת התוצאות הטובות ביותר ולמזעור הסיכון לסיבוכים. מיד לאחר הניתוח, המטופלים יבחינו בנפיחות ובחבורות באזורים המטופלים, וזה נורמלי. כדי לתמוך בתהליך הריפוי ולהפחית נפיחות, בדרך כלל לובשים בגד לחץ במשך מספר שבועות.
בגד זה עוזר גם לעור להסתגל לקווי המתאר החדשים של החזה. כאב ואי נוחות שכיחים בימים הראשונים לאחר הניתוח, אך ניתן לשלוט בתסמינים אלה באמצעות משככי כאבים לפי מרשם. חשוב לעקוב אחר הוראות המנתח בקפידה לגבי תרופות, טיפול באתר הניתוח ומתי לחזור לפעילות רגילה
סיבוכים וסיכונים מניתוח גניקומסטיה:
- יכולה להיות תזוזה של הפטמה ובמקרים חמורים, ייתכן צורך בניתוח חוזר.
- צלקות היפרטרופיות: צלקות בולטות, רחבות ואדומות. והטיפול המתבקש בהן הוא חבישות לחץ וזריקות סטרואידים.
- זיהום קל מטופל באנטיביוטיקה.
- דימום קל נספג בעצמו.
- דימום קשה יותר דורש טיפול בחדר ניתוח.
- הצטברות נוזל צלול בחלל הניתוחי. הטיפול: במקרה כזה הוא שאיבה במקרים קשים.
- הפרש גלוי בין השד לאזור הבלוטי שנכרת וטיפול בזה הוא שאיבה והזרקת שומן בניתוח חוזר.
- לטיפול בעיוות בפטמות או נימול יש לעשות ניתוח חוזר.
- נראות החזה יכולה לחזור למצב לפני הניתוח. וזה יכול לנבוע מהשמנה או חזרה להרגלים קודמים (שימוש במריחואנה או בסטרואידים אנבוליים), או חוסר איזון הורמונאלי.
- סיבוכים נדירים הם פגיעה עצבית או נמק בפטמה.
תמונות לפני אחרי ניתוח גניקומסטיה