טשטוש צלקות
טשטוש צלקות אינו גורם להעלמותן המוחלטת של הצלקות. אך הוא יכול לשפר משמעותית את המראה שלהן ולהפחית את אי הנוחות שהן גורמות.
צלקת היא תופעה שכיחה. כל טראומה לעור - חתך עקב פציעה, חתך במסגרת ניתוח, כוויה ואפילו אקנה - משאירה סימן בולט לעין. הצלקת לכשעצמה היא חלק מתהליך הריפוי של העור, אבל המראה שלה נתפש במקרים רבים כפגם אסתטי ופוגע בדימוי העצמי.
בהתאם פותחו שלל שיטות המאפשרות טשטוש צלקות בעור, בכל מקום בגוף. המדריך המפורט שהכנו עבורכם כולל סקירה של כל הדרכים לטשטוש צלקות, ומידע רלוונטי נוסף שיעזור לכם לקבל את ההחלטות הנכונות ביותר.
מהי צלקת?
צלקת היא כאמור תוצר של תהליך ריפוי של פצע בעור (או בכל רקמת תאים אחרת). ריפוי פצעים הינו תהליך ביולוגי מורכב, שבמסגרתו הגוף מפריש חומרי הדבקה על מנת לכסות את הפצע הפתוח (כך שחיידקים לא יוכלו לחדור לאיברים פנימיים). במצב תקין נוצרת רקמה חדשה ובריאה בזכות ייצור תאי קולגן, אבל בחלק מהמקרים מיוצרת כמות גדולה מדי של קולגן, ולכן התוצאה תהיה צלקת בעייתית.
4 סוגי צלקות
כדי לטשטש בהצלחה את המזכרת המיותרת מהפציעה, הניתוח או הכוויה, חשוב קודם כל להבין באיזה סוג צלקת מדובר.
קיימים 4 סוגים של צלקות:
- רקמה צלקתית נורמלית - במצב תקין נוצרת כאמור רקמה חדשה ובריאה במקום שבו היה חתך. הצלקת עוברת ריפוי מלא ולכן היא בלתי נראית כמעט ולא פוגעת במראה החיצוני ובדימוי העצמי.
- רקמה צלקתית אטרופית - צלקת שקועה עם רקמת עור עדינה ודקיקה. הגורם לסוג זה של הצטלקות הוא פגיעה בסיבי הקולגן. גם כשיש באזור שרירים פגועים התוצאה תהיה צלקת אטרופית. בפרט נפוץ הסוג הזה של הצלקות אחרי אקנה (כלומר, כשפצעי בגרות לא טופלו נכון ולכן התפתחה צלקת).
- רקמה צלקתית היפרטרופית - צלקת מוגבהת, אדומה ובולטת. צלקות היפרטרופיות מתאפיינות ברמת אסלטיות נמוכה ובנוסף המקום עלול להיות רגיש ואפילו לייצר כאב.
- רקמה צלקתית קלואידית - צלקת שממשיכה להתרחב, גם אחרי שהחתך המקורי נסגר. הגורם להמשך ההתרחבות הוא ייצור בלתי פוסק של סיבי קולגן. מאפייינים נוספים של צלקות קלואידיות, מעבר לשגשוג הבעייתי, הם צבע סגלגל ומרקם קשה. לרוב הצלקות האלה גם מגרדות.
איך לשפר את סיכויי ההצלחה של טיפולי טשטוש צלקות בעור?
כיום, בזכות שיטות מתקדמות ומנתחים פלסטיים מיומנים, ניתן לשפר במידה ניכרת מראה של אזור מצולק. המונח המקובל הוא אמנם העלמת צלקות, אבל בפועל אי אפשר להסיר לגמרי את הרקמה הצלקתית כדי לא להזיק לעור.
כן אפשר לטשטש את הרקמה החריגה כך שהיא כבר לא תתבלט לעין ולא תהווה מטרד מבחינת האדם.
הטכניקות החדשניות מאפשרות לטפל גם באזורים רגישים, כולל טיפול בצלקות בפנים.
אחד המפתחות העיקריים להצלחת הפרוצדורה הוא התזמון: כדאי מאוד לפנות לייעוץ מקצועי זמן קצר ככל האפשר לאחר היווצרות הצלקת, כך שאפשר יהיה לתכנן את ההליך האופטימלי. כמו כן כדאי לנסות למנוע מהצלקת להיווצר מלכתחילה, מיד אחרי הטראומה (ניתוח, פציעה וכו'). מענה ראשוני מוצלח מהווה בסיס מצוין לעור חלק ונאה באזור. גם במקרה של טיפול בחטטים בפנים כדאי להקדים ככל האפשר.
כל השיטות לטשטוש צלקות
כאמור בימינו יש מגוון רחב מאוד של שיטות המאפשרות להיפטר מצלקות מכוערות. האפשרויות הן טשטוש צלקות בלייזר, הזרקת חומצה היאלורונית, הזרקת סטרואידים, חיתוך של הצלקת, קריותרפיה, חבישת לחץ, טיפול אימונומודולטורי, הזרקת חומרים ביו - סיטימולטורים וניתוח.
1. טשטוש צלקות בלייזר
לייזר הוא מכשיר שמשמש למגוון רחב של מטרות במסגרת הרפואה האסתטית. כשהמטרה היא טשטוש צלקות בפנים או בכל מקום אחר בגוף, אנרגיית הלייזר מפחיתה את זרימת הדם אל המקום המצולק. בדרך זו האדמומיות נעלמת והצלקת מבהירה, וכמו כן מופחתת רמת הגרד במקרה של צלקת קלואידית.
אימפקט נוסף של אנרגיית הלייזר הוא הנעת תהליכי התכווצות של העור באזור הצלקת וגם תהליכי התחדשות, וזאת בזכות היכולת להתמקד בנקודות ספציפיות בעומק העור (בשכבת הדרמיס). ניתן להשתמש בלייזר עבור טיפול בצלקות אקנה בפנים, וגם במקרים של צלקות עקב כוויות או ניתוח.
התזמון הנכון לטיפול בלייזר הוא כ - 3 חודשים ממועד היווצרות הצלקת, שכן בנקודת הזמן הזו הרקמה הצלקתית כבר הגיעה לצורתה הסופית ואפשר לחדש תאי עור באזור על בסיס ייצור קולגן ואלסטין. לצורך הטיפול מתבצע אלחוש מקומי, והוא אורך 20 - 30 דקות בדרך כלל.
2. חומצה היאלורונית
חומצה היאלורונית היא חומר מילוי שמזוהה בעיקר עם החלקת קמטוטים סביב הפה, עיצוב שפתיים ומילוי לחיים שקועות. יחד עם זאת ניתן להיעזר בחומר הזה גם לטובת טיפול בצלקות: כשיש צלקת עמוקה, הזרקת החומצה ההיאלורונית לשכבת ההיפודרמיס (שמתחת לדרמיס) מאפשרת לטשטש אותה. הסיבה לכך היא שחומצה היאלורונית אוגרת מים והעור באזור מתעבה ובמקביל גם נראה צעיר יותר. זוהי אופציה מומלצת עבור טיפול בחטטים בפנים, אם כי חשוב לזכור שהחומצה נספגת בגוף עם הזמן, ולכן תוך 18 - 36 חודשים ייתכן שתצטרכו לעבור שוב את הטיפול (הפשוט והלא כואב).
3. הזרקת סטרואידים
טשטוש צלקות בעור בעזרת סטרואידים מבוססת על העובדה שהם גורמים להאטה בקצב ייצור הקולגן. כתוצאה מכך, נגרמת פגיעה בייצור רקמות חיבור באזור שבו קיימת הצלקת, ועל כן היא הולכת ומיטשטשת. לצד הנסיגה של הרקמה הצלקתית, רקמות העור באזור מתרככות וגם לכך יש השפעה חיובית.
4. חיתוך של הצלקת
כשצלקת היא תוצר של תפירה לא איכותית מספיק, ייתכן צורך בפתיחת הפצע באמצעות חיתוך הצלקת ותפירה מחדש. בדרך כלל לאחר החיתוך של הצלקת הרופא המטפל יניח יריעות סיליקון ובמידת הצורך ישלב בטיפול גם הזרקת סטרואידים.
5. קריותרפיה
טכנולוגיה מתקדמת במיוחד שבה מקפיאים את האזור המצולק. הטמפרטורה הנמוכה מאוד הורסת את הרקמה וגורמת להתכווצותה. לצורך הקפאה מדויקת, כך שרקמות בריאות לא יושפעו מהטיפול אלא רק הרקמה המצולקת, נעשה שימוש במחטים ודרכן מוזרק חנקן נוזלי.
6. חבישת לחץ
טיפול שמתבצע במקרים של הצטלקות נרחבת, לרוב עקב כוויות. מטרת הפעלת הלחץ על האזור המצולק, באמצעות חבישתו, היא מניעת גדילת הרקמות הצלקתיות. במקרים אלה יש חשיבות רבה במיוחד להתחלת הטיפול מוקדם ככל האפשר להתחלת היווצרות הצלקת.
7. טיפול אימונומודולטורי
טיפול שהמהות שלו היא הזרקת חומרים כימותרפיים ייעודיים, במינונים נמוכים מאוד, אל האזור המצולק. חומרים אלה חוסמים את המנגנון החיסוני ובכך מעכבים את שגשוג הרקמה הצלקתית.
8. הזרקת חומרים ביו-סטימולטורים
סוג אחר של חומרים שניתן להזריק לצלקת כדי לטשטש אותה הוא ביו-סטימולטורים. הפעולה של החומרים האלה היא עידוד ייצור קולגן ואלסטין שמובילים לבניית רקמת עור חדשה ובעלת מראה אחיד יותר כך שהצלקת מיטשטשת. בשיטה זו מתאפשר טיפול בצלקות אקנה בפנים.
9. ניתוח טשטוש צלקות
ישנם מספר הליכים כירורגיים לטשטוש צלקות, בהתאם לסוג הצלקת. אחת האופציות היא הכנסת של מעין "בלון" מתחת לעור. הבלון ממולא במים פיזיולוגיים וגורם למתיחת העור. כשהשטח הרלוונטי רחב מספיק, ניתן להחליף רקמת עור מצולקת בעור החדש שנוצר בזכות הבלון.